Generalmajor Helge Olrik Mehre står frem som en ruvende personlighet. Ruvende var han for våre nasjonale interesser da det mest gjaldt. Ruvende fremstår han for de mange han kom til å ha omsorg for. Helge Mehre (1911 – 97) var født i Narvik.
Portrett
Generalmajor Helge Olrik Mehre
Født: 01.02.1911
Døde: 17.09.1997
Generalmajor Helge Olrik Mehre står frem som en ruvende personlighet. Ruvende var han for våre nasjonale interesser da det mest gjaldt. Ruvende fremstår han for de mange han kom til å ha omsorg for.
Helge Mehre (1911 – 97) var født i Narvik. I oppveksten fulgte han gjerne sin far, stedets distriktsdyrlege, når denne ble kalt til hjelp, ofte i båt til utkantstrøk og i vinternatten. Fornemmelsen av plikt og ansvar kom tidlig. Etter eksamen artium 1939) gjenomgikk han Feltartilleriets Befalsskole, Hærens Flygeskole og Politiskolen. Det fulgte kortere tjeneste innen politiet i Oslo og som flyger i pionertidens Widerøes Flyveselskap. Til sist kom Hærens Krigsskole (1937 – 39) hvor kullet avsluttet da Tyskland slo til mot Polen.
Etter krigshandlingene i Norge i 1940, tok løytnant Mehre seg over Sibir og Canada til Storbritannia, hvor gjenreisningen av Flyvåpenet var i emning. Dette førte først til tjeneste ved en britisk skvadron, hvoretter fulgte kommando over den første norske jagerskvadron 331, da denne fant sin plass innen rammen av Royal Air Force. Etter en kortere tid i Skottland og på Orknøyene ble skvadronen forflyttet til Sør-England med operasjonsfelt innover det europeiske kontinent. For Mehre fulgte vingsjefs kommando da den annen norske skvadron sluttet seg til. Til sammen utgjorde dette en sammensveiset innsats av flygere og tekniske mannskaper – så vellykket at da den allierte invasjon nærmet seg ble det fra britisk side sterkt ønsket at ”the Norses” skulle ta del. Styrken, 132 (Norwegian) Wing, under ledelse av nå oberstløytnant Mehre, med sine 36 spitfirefly samt kjøretøyer m.v. for full mobilitet, talte nær 800 mannskaper av flygere og bakkepersonell. Landingen i Normandie med den videre oppfølging gjennom Frankrike, Belgia og Nederland frem til den tyske kapitulasjon i 1945 utgjorde den enhetlig største innsats under krigen utenfor Norge. Ved hjemkomst, på Gardermoen 24. mai 1945, uttrykte Forsvarssjefen, den gang HKH Kronprins Olav: ” Dere har gjort en stor innsats ute i verden. I denne stund går mine tanker til flyvere som ikke er tilstede her i dag, men som har måttet gi livet i kampen for fred og frihet. Måtte alle bli besjelet av den ånd som rådet blant dere i disse årene ”. Mehre var høvdingen som utøvet sin ledelse med sikker og myndig hånd, men også med naturlig omsorg for sine mannskaper, hver især. Dertil nød han respekt og tillit ut fra sterke personlige resultater oppnådd i kamp.
Mehres erfaringer kom ettertidens luftforsvar til gode. Han ble utnevnt til generalmajor i 1959 og tjenestegjorde på mange ulike felt, bl.a. sjef for Gardermoen flystasjon 1945 – 49, for Luftforsvarets Stabsskole 1950 – 52 og for Luftkommando Sør – Norge 1964 – 67. Hans erfaringer kom også til nytte innen forsvarsalliansen NATO, da han i 1968 – 71 var sjef for den norske militærmisjonen i Brussel og samtidig representant til alliansens militære komité. Innen sin egen forsvarsgren stilte han usvikelige krav til kvalifikasjoner og den yrkesmessige integritet som grunnlag for sunn disiplin – med tilhørende trivsel for den enkelte. Som direktør for Forsvarets Høgskole satte han spor ved spesielt å sette søkelyset mot totalforsvarets verdi. Han avsluttet sin yrkeskarriere som kommandant på Akershus Festning 1973 – 76.
Helge Mehre ble tildelt bl.a. Krigskorset med sverd (1942), det amerikanske Distinguished Flying Cross, og de britiske Order of British Empire (OBE), Distiguished Service Order (DSO) og Distinguished Flying Cross (DEC) for sin krigsinnsats. Han var også kommandør av den svenske Svärdorden og den Nederlandske Oranien – Nassau orden.
I sin bok ”Spitfire” beskriver han den norske deltagelsen på kontinentet. Nøkternt, som var hans stil, gir den en fortjent hyllest til de mange som ytet sitt bidrag, og kanskje særlig til dem som ikke fikk oppleve fruktene av sin entusiasme og innsatsvilje. Vi minnes en helstøpt karakter med utpreget rettferdighetssans. Selv ser jeg ham med den litt stramme profil som samtidig inneholdt en romslig natur med et rede glimt i øyet.
Helge Mehre var medlem av Oslo Militære Samfunds Direksjon i 8 år og medlem av Representantskapet i 11 år. Portrettet er malt av Natalie Radina Holland.
Wilhelm Mohr.