Nyhet

Redaktøren har ordet

I dette nummeret av Norsk Militært Tidsskrift starter vi i det litt spesielle landet Georgia. Geografisk ligger landet i Asia, men er kulturelt og politisk orientert mot Europa. Landets språk har heller ingen kjent forbindelse med noen annen språkfamilie. Politisk har de siden selvstendigheten i 1991 opplevd borgerkrig, revolusjon og krig med Russland, men fremstår […]

I dette nummeret av Norsk Militært Tidsskrift starter vi i det litt spesielle landet Georgia. Geografisk ligger landet i Asia, men er kulturelt og politisk orientert mot Europa. Landets språk har heller ingen kjent forbindelse med noen annen språkfamilie. Politisk har de siden selvstendigheten i 1991 opplevd borgerkrig, revolusjon og krig med Russland, men fremstår i dag som et stabilt demokrati. Georgias forhold til seg selv og til omverdenen er altså ikke lett å få grep om, men siden 2015 har Norge sammen med andre nordiske og baltiske land ledet Natos bidrag til å bygge opp et multinasjonalt trenings- og øvingssenter i Georgia – Joint Training and Evaluation Center (JTEC).

Neste artikkel, er del to i Sverre Diesens artikkelserie om hvilke konsekvenser det bør få at en rekke av de faktorene som har bestemt hovedtrekkene i norsk sikkerhetspolitikk og strategi er i endring.

Tredje artikkel viser hvordan den dramatiske nedgangskonjunkturen og den unormalt høye arbeidsledigheten som følge av koronakrisen, kan åpne for en raskere oppbemanning av Forsvaret enn planlagt, og være både positivt og lønnsomt for arbeidsledige, Forsvaret og det norske samfunnet.

Mens de tre første artiklene er analytiske i sin natur, er den siste artikkelen langt mer beskrivende. Her får vi smakebiter av hundre års historie ved Garnisonen i Sør-Varanger.

Forsidebildet viser oberstløytnant Ole Christian Emaus og den georgiske viseforsvarsministeren Lela Chikovani i KTA leieren utenfor Tbilisi i Georgia i 2016. Foto: Torbjørn Kjosvold/Forsvaret