Nyhet

I fremmed jord – Krigsgraver i Rogaland

Militærhistorisk Forening Rogaland Redaksjonskomite: Erik Ettrup, Odin Leirvåg og Atle Skarsten. ANMELDT AV PALLE YDSTEBØ Da jeg anmeldte bind 6 Operasjon Doomsday og frigjøringen av Rogaland 1945 i bokserien Glimt fra Okkupasjonen fra Militærhistorisk Forening Rogaland, regnet jeg med de var kommet til siste bind. Så feil kan man ta. Redaktørene og medforfatterne Hjalmar I. […]

Militærhistorisk Forening Rogaland

Redaksjonskomite: Erik Ettrup, Odin Leirvåg og Atle Skarsten.

ANMELDT AV PALLE YDSTEBØ

Da jeg anmeldte bind 6 Operasjon Doomsday og frigjøringen av Rogaland 1945 i bokserien Glimt fra Okkupasjonen fra Militærhistorisk Forening Rogaland, regnet jeg med de var kommet til siste bind. Så feil kan man ta.

Redaktørene og medforfatterne Hjalmar I. Sunde og Tor Ødemotland introduserer den sjuende boken i serien gjennom forord, og en innledning til krigsgraver og krigskirkegårder som fenomen. Dette kapittelet, «En vandring blant gravene», er skrevet over den samme malen som karakteriserer hele serien, den tette knytningen mellom det lokale og globale. Det at de fleste krigsgravene på norsk jord er utenlandske soldater og sjøfolk gir en slik bok muligheten til å utforske sammenhengene mellom krigsoppdrag og norske lokalsamfunn. Der den synlige sammenhengen kan være en gravstein med påskriften: «AN AIRMAN OF THE 1939-1945 WAR – ROYAL AIR FORCE – UNKNOWN UNTO GOD».

Forfatterne har igjen gjort et meget godt arbeid med skriftlige og fotografiske kilder. Denne gode kombinasjonen av tekst og ofte unike bilder, som kjennetegner de andre bøkene, er også framtredende i dette bindet. Boken har oversikt over britiske og sovjetiske krigsgraver i fylket og historien om flyttingen av de tyske krigsgravene, som til slutt endte opp på Havstein i Trondheim. At kapittelet har undertittel «Gravenes forunderlige vandring» forteller at en krigsgrav er mye mer enn et siste hvilested for en fallen soldat. Boken har et omfattende steds- og personregister, i tillegg til en god oversikt over kilder og litteratur.

Første kapittel er om første verdenskrig, og omhandler i første rekke sjøfolk. De var spesielt fra Jyllandslaget i mai-juni 1916 og noen få senkninger senere i krigen. Også den absurde historien om hvordan det påståtte liket av britenes krigsminister Lord Kitchner skulle ha blitt funnet i Stavanger i 1926 har fått sin plass. Svindel og konspirasjoner er langt fra noe nytt.

Hovedkapittelet er naturlig nok om andre verdenskrig. Gjennom enkeltskjebner, avdelinger og flybesetninger tar forfatterne oss med gjennom enkelthendelser de fem krigsårene. Gravene etter de falne er de fysiske sporene, som sammen med andre kilder veves sammen til det lerret som krigen utspiller seg på. Selv om krigshendelsene som førte til at de falne ble gravlagt i norsk jord er godt beskrevet, er det historiene til gravene og de falne som er den røde tråden i kapittelet – og boka. Underkapittel som «Lik på flyttefot» og «De æreløse på nordre rabatt» forteller sine spesielle historier.

Til tross for det makabre med bokens tema, så klarer forfatterne å behandle temaet på en respektfull måte og uten å bli verken pompøse eller sentimentale. Med denne boken tar Militærhistorisk Forening Rogaland flere av historiene i sine tidligere bøker videre enn de tradisjonelle krigshistoriene. Aktørenes endelikt og behandlingen av de døde, både gravferd og gravsted, men også de ulike sidene med håndteringen av tyske og allierte krigsgraver etter krigen, fortelles som en sammenhengende historie. Denne historien er godt dokumentert, og billedmaterialet er som i tidligere bøker svært godt og utvider den forståelse teksten gir.

Boken er en utvidet krigshistorie, som viser hvordan krigsgraver og minnesteder knytter fortiden med nåtiden. Den kan absolutt anbefales, ikke minst fordi den er sentrert rundt det sentrale med krig, nemlig drepe og ødelegge fienden. Men når den jobben er gjort, skal de fysiske restene håndteres på en skikkelig måte. I fremmed jord – Krigsgraver i Rogaland forteller flere historier om hvordan de naturlige følgene av krig, lik og gravsteder, håndteres. Som også denne boken er inne på, blir dette fort mye politikk av ulike slag. En slags makaber omskrivning av Clausewitz’ utsagn om krigen som en fortsettelse av den politiske virksomheten med innblanding av andre midler.