Årets tradisjonsrike sommerutflukt går til ærverdige Frogner Hovedgård i Frognerparken, lørdag 17. juni!
Dagens bydel Frogner ble i hovedsak oppført i andre halvdel av 1800-tallet. Det gamle Kristiania vokste på den tiden sterkt, og byens rikeste borgere bosatte seg mellom Ladegaardsøen i vest (dagens Bygdø), Frogner i nord og Det Kongelige Slott i øst. De største av de gamle storgårdene besto, og senere de «løkkene» som rike byborgere lot bygge som sine sommerpaleer. Frogner Hovedgård var lenge kirkegods og krongods. Fra 1600-tallet til slutten av 1800-tallet tilhørte gården velstående embetsmenn og byborgere i Christiania, bl.a. slekten Toller, Bernt Anker og Benjamin Wegner, men i 1896 ble den overtatt av kommunen. Mye av gårdens opprinnelige areal øst for Frognerelven ble på 1700- tallet forpaktet bort til byborgere som løkker. De siste eierne, Wegner og Gade, solgte etter hvert løkkene til byggetomter for den ekspanderende byen.Gården fikk sin herskapelige bebyggelse rundt tunet sør i Frognerparken i 1750-årene, etter at major Hans Jacob Scheel som den første av eierne bosatte seg der og rev de eldre bygningene. Nå ble gården en imponerende herskapsgård. Hovedbygningen ble utvidet til sin nåværende størrelse av Bernt Anker i 1792. Gården framstår i dag som et komplett 1700-talls anlegg med hovedbygning, driftsbygninger og et lukket gårdsrom. I veggene og bak fasaden skjuler det seg spennende historie, som vi vil få en god innføring i denne dagen. Hovedbygningen inneholder i dag museum, selskapslokaler og kontorer. 2. etasje rommer representative saler med interiører fra tiden 1750-1900, med møbler, kunstgjenstander, portretter og landskapsskildringer fra Bymuseets samlinger. De vakre salene har mye å tilby de besøkende. Her kan oppleves historisk sus og fordums prakt.
Vi legger opp til følgende hyggelige program:
- Kl. 11:00: Vi ønskes velkommen med en aperitiff, og begir oss inn i det første værelset. Her får vi høre historien om Frogner Hovedgård og de mange spennende slektene og personlighetene som har preget gårdens historie, med lysbilder. Vår omviser er tidligere direktør ved Oslo Bymuseum, Dr. Lars Roede, som også har skrevet den autoritative boken om Frogner Hovedgård. Vi går fra sal til sal, og ser på de mange interessante detaljer som innredningen er så fylt av. Frogner Hovedgård er restaurert med pietet, og Oslo har ikke så mange storgårder av dette formatet: dette må du få med deg!
- Kl. 12:30: Det serveres en god lunch, med øl, vin eller alkoholfrie alternativer. (-meld fra ved påmelding om eventuelle allergier.) Det er muligheter til å rusle litt rundt for å se enda litt til på både parkanlegget, og hvorfor ikke bruke ettermiddagen sammen på den koselige kroen «Anne på landet», rett ved Hovedgården?
- Kl. 14:00: vi takker for oss.
Antallet deltagere er begrenset til 30, så her gjelder det å være tidlig ute med å sikre seg plass!
Egenandelen er på bare 250,- kroner – og da er alt inkludert!
Påmeldingsfrist: senest fredag 9. juni, men påmeldingen stenger når arrangementet er fullt.