Foredrag: Status og utfordringer i Heimevernet
Status og utfordringer i Heimevernet
ved generalinspektør for Heimevernet (GIHV)
Generalmajor Odd Frøise Tangen
Status og utfordringer i Heimevernet
Jeg vil mine (damer og) herrer benytte det vesentligste av mitt foredrag i kveld til å belyse Heimevernets (HV) mulige fremtid i lyset av de store endringer som Forsvaret står foran. Jeg tenker her selvfølgelig på konsekvenser i henhold til forslag i Forsvarsstudie 2000, Innstilling fra Forsvars Politisk Utvalg, Sårbarhetsutvalgets innstilling og Forsvarssjefens innstilling om den framtidige kommandostrukturen i Forsvaret. Jeg vil allikevel først raskt se på status for Heimevernet i dag.
Heimevernets visjon er følgende: ”Et troverdig Heimevern som bidrar til trygghet i landet”
For å kunne lykkes med dette har GIHV de senere år hatt to strategiske mål:
- å søke å skaffe Heimevernet tilstrekkelig stridsviktig materiell
- å søke å øve alt heimevernspersonell tilstrekkelig for å nå og deretter opprettholde evnen til å løse alle pålagte oppgaver.
- en helhetlig organisasjon – under enhetlig ledelse
- en landsdekkende og identifiserbar organisasjon.
- Vi har en meget høy beredskap både i fred og krise.
- Vi har god lokal kunnskap
- Heimevernet har en vid kompetanse –og alders sammensetning
- Heimevernet har aksepterte ledere
- Enkel fredsorganisasjon
- Vi har liten mobilitet. Dette gjelder både i fred og krisesituasjoner. Heimevernet er en organisasjon som er tiltenkt lokale oppgaver. Vi har derfor liten eller ingen transportkapasitet ut over den enkeltes egne kjøretøyer. Heimevernet er helt og holdent avhengige av rekvirerte kjøretøyer.
- Vi har i dag store mangler på sambandssiden, og hadde det ikke vært for godt utbygd mobil –og telefonnett ville mange av våre lokale øvelser sannsynligvis ikke kunne gjennomføres. Som jeg sa tidligere venter jeg at dette ganske raskt blir forbedret.
- Vi har de senere år fått mye og kvalitativt godt materiell, spesielt innen personlig utrustning og bekledning, men vi mangler fortsatt stridsviktig utrustning, og må søke å forbedre denne situasjonen ytterligere.
- Vi har fortsatt et relativt lavt treningsnivå, og dette må generelt forsøkes hevet. Spesielt bekymrer det som sagt GIHV at vi ikke har tilstrekkelig midler til å øve alle mannskaper årlig.
- De flest av HV-befalet utdannes gjennom Heimevernets egen kursvirksomhet. Det er selvfølgelig grenser for hva vi har kapasitet til i denne sammenheng, men også for hvor mye det enkelte befal er villig til å bruke av sin fritid til dette. Deler av dette kompenseres, som tidligere nevnt, gjennom den kunnskap og erfaring som de enkelte har fra sin sivile utdanning og sitt daglige virke.
- Etablere et kuppberedskap
- sikre nøkkel –og distrikts objekter iht operativ sjefs retningslinjer
- sikre mobilisering av Forsvarets mobiliseringsenheter
- overvåke og sikre kommunikasjonslinjer
- overvåke og melde aktivitet i nære kystfarvann
- sikre seighet for flystasjoner og kontroll- og varslingsstasjoner
- støtte norske og allierte styrker etter at innledende mobiliseringsaktivitet er gjennomført.
- håndtere mindre fiendtlige styrker
- drive strid på dypet
- I tillegg til dette skal vi i hht § 13 i Heimevernsloven, i fredstid være en robust og markant faktor i lokalsamfunnet som kan støtte dette i regionale og lokale krisesituasjoner.