Foredrag: Seniorforsker Julie Wilhelmsen: Russland: hvor reell er trusselen – og hvordan bør Norge forholde seg til den?

Kart utilgjengelig

Dato / tid
Date(s) - 23/10/2017
18:00 - 19:15

Sted
Oslo Militære Samfund

Kategorier


Medlemsforedrag: Seniorforsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt, Julie Wilhelmsen
Russland: hvor reell er trusselen – og hvordan bør Norge forholde seg til den?

I utgangspunktet ønsker hverken Russland å angripe et NATO-land eller NATO å angripe Russland. Problemet er at begge parter synes å forestille seg slike offensive intensjoner hos den andre og mobiliserer rundt slike scenarier. Dette vises i øvelsesmønstre, troppeoppbygninger og lite direkte kommunikasjon på tvers av øst-vest grensen etter Russlands annektering av Krim 2014.

Dette foredraget belyser hvordan Russlands bilde av seg selv og forholdet til NATO/Vesten har endret seg siden årtusenskiftet. NATO, og ikke minst USAs verdensomspennende makt, har i økende grad blitt fremstilt som en trussel mot stormakten Russland. Disse forestillingene har ledsaget Russlands aggressive handlinger på den internasjonale arena. Foredraget viser også hvordan Vestens handlinger i verdenspolitikken, og i Russlands nærområder spesielt, har bidratt til å føre partene inn i et samhandlingsmønster der kriser fort kan oppstå og usikkerheten bli stor for alle parter. Det spente samhandlingsmønsteret er i dag ikke begrenset til det postsovjetiske området, men gjør seg gjeldende langs hele øst-vest grensen i Europa.

For Norges del gjelder det å være realistisk om utviklingen i Russland og sørge for å være i stand til å forsvare landet, men uten å overdrive trusselen og opptre på en måte som bidrar til eskalering. Selv om situasjonen i dag er vesentlig forskjellig fra den vi hadde under Den kalde krigen kan velprøvde prinsipper fra den perioden danne grunnlag for klok politikk.

Foto: VG

Kveldens meny:
Svineskank
sauterte grønnsaker
potet- og selerimos og ølsaus

***

Lakris Panna Cotta
bringebærsorbet

***

Kaffe og avec

Vi ønsker våre medlemmer og spesielt inviterte gjester velkommen til foredragsaften.

Husk at man melder seg ikke på foredraget men kun om man ønsker å delta på middagen etter foredraget med formulæret under.

Intendanten
Knut Bremerthun
Primær kontaktkanal:
Send E-post
Telefon: 934 39 003

Pressekontakt
E-post: presse@oslomilsamfund.no